2011 m. sausio 26 d., trečiadienis

Spausdinkime knygas

Nuspręskite, koks jūsų tikslas. Kai kurie rašytojai tenori atspausdinti kelias kopijas savo draugams ir kolegoms, o kiti nori parduoti bent keletą tūkstančių kopijų ir tapti žinomais.
Išnagrinėkite, kas yra jūsų konkurentai ir kaip jiems sekasi. Įsitikinkite, kad jūsų rašoma knyga nėra dar vienas populiarios knygos klonas. Žengdami kopijavimo keliu galite daug pasiekti, tačiau pateikus kažką visiškai naujo , tikėtina, sulauksite didesnės sėkmės. Žinoma, neverta rašyti knygos lygiai ta pačia tema, kaip ir praėjusiųjų metų bestselerio autorius. Kritikai gali tiesiog jus išjuokti.
Nuspręskite, kokiu būtų norėsite savo knygą platinti. Norint pasiekti knygynus jums bus būtinas leidėjas. Jei vienintelis jūsų pagalbininkas yra spaustuvė, kuri sutinka atspausdinti knygą, jums patiems reikės rūpintis jos platinimu ir rinkodara. Dirbdami su patikimu leidėju galite pasiekti daugiau tuo atveju, jei esate tik puikus rašytojas, o rinkodara bei pardavimai jums yra nauji terminai.
Galite pasirinkti variantą, kad jūsų knygą bus platinama tik internetu. Vis labiau populiarėja elektroniniai knygų skaitytuvai, kurie leidžia patogiai skaityti naujausius kūrinius. Dažnai žmonės perka tokius prietaisus ir norėdami sutaupyti, o jūs sutapysite, nes nereiks spaustuvės paslaugų.
Jei vis dėlto nusprendėte, kad spausdinsite knygą - suplanuokite, kokio tiražo jums reikės. Jei tiražas viršija 100 vienetų  - kreipkitės į ofsetinės spaudos spaustuves. Spausdinant šiuo būdu, kuo didesnis knygos tiražas, tuo mažesnė bus vieno egzemplioriaus kaina. Jei reikia tik kelių kopijų draugams, šeimos nariams ir kolegoms, galite rinktis skaitmeninės spaudos paslaugas teikiančias įmones.



spaustuvė
Prieš pasirinkdami spaustuvę, pasidomėkite jų naujausiais darbais. Palyginkite knygas atspausdintas ant skirtingo popieriaus, pasirinkite jums tinkamiausią knygos įrišimą ir viršelio tipą. Knyga gali būti minkštu arba kietu viršeliu. Kietas įrišimas kainuos gerokai brangiau, tačiau knyga atrodys solidžiau. Knygos minkytu viršeliu galimi keli variantai: patvarumo viršeliui priduos atvartai, knyga vartysis smagiau, jei bus ne tik klijuota, bet siūta ir klijuota. Visus įrišimo variantus jums pademonstruos spaustuvės darbuotojai.
Numatykite, kad reikės papildomai susimokėti už knygos redagavimo, maketavimo paslaugas. Jei norėsite, kad jūsų knygoje būtų iliustracijų - reikės susitarti su dailininku arba įsigyti iliustracijų, tad šiuos kaštus taip pat įvertinkite.
Geriausia, kai turėsite knygos rankraštį,  pasitarti su dizaineriu, kuris yra patyręs leidybos srityje. Pasiteiraukite spaustuvėje – jos dažnai teikia ir spaudinių maketavimo paslaugas.  Dizaineris įvertins galutinį produktą, pasiūlys jūsų knygai tinkamiausią sprendimą.
Susumavę visas išlaidas žinosite savo knygos savikainą. Tuomet pasidomėkite leidėjo, platintojo, knygynų taikomais antkainiais, galiojančiu PVM tarifu. Prie savikainos pridėję antkainius apskaičiuosite knygos pardavimo kainą.  Palyginkite pardavimo kainą su kitų panašių knygų kaina knygynuose.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą